“Ik ben er nog niet, maar ik heb de tijd bij Smart-Coach”

Patricia, 46

Patricia heeft een turbulent leven achter de rug en dat is nog zacht uitgedrukt. Na veel omzwervingen, soms letterlijk, komt zij terecht bij Smart-Coach. Hier krijgt zij haar eigen veilige woonplek en de begeleiding om haar leven weer op te bouwen. ”Ik ben er nog niet, maar ik heb de tijd bij Smart-Coach.”

Als jong meisje had Patricia al een problematische thuissituatie. Haar vader was alcoholist en er speelden meerdere problemen binnen het gezin. “Ik wilde nooit zoals mijn vader zijn en dan word je precies zoals hij! Ik was nog jong toen ik verslaafd raakte aan alcohol. Die verslaving heb ik jaren geleden overwonnen.” Op 27-jarige leeftijd raakte ze verslaafd aan wiet en toen liep alles uit de hand. “De dealer was tevens mijn vriend.” De kinderen werden uit huis geplaatst en de schulden stapelden zich op. Uiteindelijk sliep ze afwisselend bij de maatschappelijke opvang van het Leger des Heils en in een tentje in de bossen. “Toen maakte ik de grootste fout ooit. Ik wilde weten wat mensen voelden als ze cocaïne gebruiken. Het kwam ook door de omgeving waarin ik zat en ik kan niet tegen alleen zijn.” Haar persoonlijk begeleider Maarten verklaart: “Patricia heeft maar één route geleerd in haar leven en dat is de weg van verslaving.”

 Door de WLZ-indicatie ging het balletje rollen

 Een ervaringsdeskundige sprak in die tijd veel met Patricia. “Hij zag dat ik daar niet thuis hoorde. Ik wilde dat leven niet. Ik heb zoveel te danken aan die man. Hij regelde dat ik een WLZ-indicatie kreeg. Toen ging het balletje rollen en kon ik in behandeling”. Voordat Patricia naar een verslavingskliniek ging, zocht zij contact met Smart-Coach. “Ik wilde dichter bij mijn kinderen wonen. Naar Brabant verhuizen was pittig, maar ook nodig. Mijn netwerk, mijn vrienden, maar ook de dealers vielen weg. Voor ik de kliniek in ging kreeg ik een intakegesprek bij Smart-Coach en tijdens mijn verblijf in Ugchelen kwam hun gedragsdeskundige langs.” Haar dochter werd al snel betrokken bij de gang van zaken.

Sinds augustus 2022 woont Patricia in een woning van Smart-Coach in Rosmalen. Ze onderhield altijd contact met haar kinderen via de telefoon of een berichtje. Nu ze op zichzelf woont zien ze elkaar ook regelmatig. Ze staat nog drie dagen per week onder behandeling van Novadic-Kentron. De andere twee dagen helpt ze bij de hondenuitlaatservice van haar dochter. Die twee dagen zorgen voor een dagritme en zo kan ze weer een band opbouwen met haar kind. Als de gedragstherapie klaar is, wilt Patricia weer gaan werken.  In de toekomst wilt ze graag als ervaringsdeskundige aan de slag bij Novadic-Kentron. En mocht dat niet lukken, dan zou ze graag in een winkel werken. De kleine beschermde omgeving van Smart-Coach waarin ze nu leeft, zorgt ervoor dat zij stapje voor stapje deel kan nemen aan de maatschappij. Haar persoonlijk begeleider Maarten ondersteunt haar in gesprekken met de werkconsulent van de Weenergroep. Soms gaat hij mee naar Novadic-Kentron, zodat hij weet hoe het ervoor staat met Patricia. Maar meestal gaat ze alleen, want dat stukje zelfredzaamheid hoort bij de ontwikkeling. Eén keer per week hebben Patricia en Maarten telefonisch contact.

“Ik sta nu midden in het leven”

“Ik zag de wereld niet toen ik verslaafd was. Nu sta ik midden in het leven, al ben ik soms wel eenzaam. Met Maarten heb ik afgesproken dat ik iedere avond even naar het kantoor in het wooncomplex kom voor een bakkie koffie en een praatje. Dan kan ik even ontladen. Op maandag en dinsdag koken en eten we gezamenlijk. Dan praten we over van alles en soms ook over drugs. Dat vind ik moeilijk, maar er is altijd een begeleider aanwezig. Die let op hoe dat besproken wordt en daardoor voel ik mij veilig bij Smart-Coach.” Daarnaast heeft Maarten een groot vertrouwen in Patricia. Ze meldt het wanneer ze een ‘uitglijder’ maakt. “Uitglijders horen bij het proces van stoppen. Het is een 24/7 strijd. Ze vertelt het eerlijk aan ons en baalt er zelf het hardst van. Dàt is de drive om te overwinnen”, aldus begeleider Maarten. Dat en de geboorte van haar kleinkind in oktober.

 

angelicavis_fotografie_branding_merel-40-683×1024.x66214-bew-ervaringsverhaal

Patricia, 46