“Ik voel me geen succesverhaal, maar ik merk wel dat ik stappen maak”

Jessica, 23

Zo jong als ze is, heeft Jessica al veel meegemaakt, waardoor ze  verschillende trauma’s op heeft gelopen. Daarnaast zorgen haar borderline persoonlijkheidsstoornis en het verlies van haar moeder dat het leven haar soms zo zwaar valt, dat ze niet meer wil leven. Bij Smart-Coach vond ze eindelijk de juiste begeleiding en voelt ze zich veilig genoeg om de confrontatie aan te gaan met haar ervaringen en emoties.

 “Ik voel me veilig bij Smart-Coach”

 Vanaf ongeveer 10 jaar oud is Jessica een bekende bij jeugdzorg en woonde ze niet meer thuis. “Mijn moeder had ook een zorgvraag. Maar ze stond altijd achter mij, ook als ik verkeerd zat.” Na de jeugdzorg in Venlo is Jessica overgestapt naar een zorgaanbieder in Noord-Brabant. Daar had ze het gevoel dat ze niet op de juiste plaats zat. “Ik nam vaak te veel pillen in en ik sneed mezelf. Ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond met mijn eetstoornis. Als ik daar was gebleven, weet ik niet hoe ik er nu voor had gestaan. En ik werd ook nog gepest. Bij Smart-Coach word ik niet gepest. Maar als dat wel zo zou zijn, dan durf ik dat wel te vertellen. Ik voel me veilig bij Smart-Coach.”

 Door therapie maakt Jessica grote stappen

 Jessica geeft toe dat ze geen engeltje is en soms wordt het zelfs zwart voor haar ogen. Ze wilt graag afvallen en gezonder leven, maar haar bewogen verleden met verschillende soorten trauma’s en haar borderline maken dat moeilijk voor haar. Als Jessica iets wil, dan gaat ze ervoor, maar daar heeft ze wel ondersteuning bij nodig. Therapie volgen is dan stap 1. Sinds een half jaar volgt ze therapie om bijvoorbeeld met haar woede om te gaan. Voor Jessica is ‘nee’ een lastig woord en ook daar leert zij mee omgaan door haar therapie. Haar persoonlijk begeleider ziet dat zij daarin grote stappen maakt. “ Ze heeft bijna geen woedeaanvallen meer en wanneer een situatie dreigt te escaleren, stapt Jessica uit die omgeving. Ze kiest voor zichzelf en komt later op het gebeuren terug. Jessica beschadigt zichzelf veel minder en de inname van een overdosis pillen is ook niet meer gebeurd”, aldus Maarten. “Vroeger ging ik van hot naar haar, dat is de borderline. Ik heb nu nog wel pieken, maar de tijd ertussen is steeds langer stabiel. De pieken zijn minder hoog, maar na een piek komt altijd een dal. Daar kan ik steeds beter mee omgaan”, aldus Jessica.

 “Smart-Coach hielp mij en mijn zus door een zeer zware tijd”

 Jessica is een meesteres in het klagen, maar ze draagt Smart-Coach een warm hart toe.  “In december 2021 verloor ik mijn moeder. De begeleiders hebben mij en zelfs mijn zus opgevangen. En dat hoefden ze niet eens te doen, want mijn zus zat bij een andere zorginstelling. Er kwam zo veel op ons af, dat we soms niet wisten wat we moesten doen. Ze hielpen met het maken van de rouwkaart en alles te regelen rond de begrafenis. Die hulp krijg je echt niet overal! Dat was zo’n zware periode. Daarnaast weet ik wat ik nodig heb en dat ik begrensd moet worden. De persoonlijk begeleiders doen dat. Vroeger accepteerde ik dat echt niet. Ik sloot me op mijn kamer op en had last van depressies. De begeleiding spreekt mij aan op mijn gedrag en geeft mij mijn eigen verantwoording. Smart-Coach luistert naar mij en denkt mee. Ik mag mijn mening geven, maar ik moet wel opletten hoe ik het zeg. Smart-Coach staat helemaal achter mij en steunen mij in het afvallen. Mijn begeleiders gaan mee naar de obesitaskliniek in Eindhoven om bijvoorbeeld de gesprekken te verduidelijken voor mij. Heb ik hulp nodig bij het huishouden, dan kan ik dat aangeven en wordt er echt iets mee gedaan.”

Ze onderneemt zelf ook actie en dat wordt ook van haar verwacht. Ze kookt zelf, behalve op maandag en dinsdag. Dan is ze te moe, doordat ze die dagen therapie volgt. Dan sluit ze aan bij de andere bewoners die gezamenlijk gekookt hebben. Ze maakt zelf haar afspraken bij de huisarts en regelt zelf haar vervoer. Daarnaast gaat ze met plezier naar de dagbesteding. Dan is ze even van huis weg en ze vindt het fijn om bezig te zijn. Bovendien komt ze daar in contact met de andere cliënten van Smart-Coach en dat zorgt wel eens voor frustraties. Maar ook dit zijn trainingen voor Jessica, welke zij weer bespreekt tijdens haar therapie. Jessica vindt zichzelf geen succesverhaal, maar ze merkt wel dat ze vooruitgang boekt. “Uiteindelijk wil ik zelfstandig wonen en dat gaat mij ook lukken!”, zegt Jessica zelfverzekerd.

angelicavis_fotografie_branding_merel-40-683×1024.x66214-bew-ervaringsverhaal

Jessica, 23