Ik had maar één persoon nodig die voor mij knokte en die vond ik bij Smart-Coach”

Bas, 20

Bas heeft grootse dromen en plannen. Aan zijn zelfvertrouwen zal het niet liggen. De eerste hobbel is genomen, want Bas krijgt 3 juli zijn diploma uitgereikt van de entreeopleiding. Hij is met vlag en wimpel geslaagd en met hulp van Smart-Coach wil hij nu ook de juiste richting geven aan zijn leven. “Ik wil een diploma halen van een opleiding in de zorg en met mijn levenservaring word ik de beste persoonlijk begeleider die er is!”

 Van jongs af aan was het leven al moeilijk

 Op jonge leeftijd was al duidelijk dat het in het hoofd van Bas anders werkt dan bij leeftijdsgenootjes. Daarnaast liep het niet soepel tussen hem en de nieuwe vriend van zijn moeder. Dit zorgde ervoor dat hij op achtjarige leeftijd in contact kwam met jeugdzorg. “In eerste instantie  was het doel om een diagnose te vinden. Ik blijk het Syndroom van Asperger te hebben. Jaren later kwam daar Cyclothyme bij. Dat is een lichte vorm van een bipolaire stoornis. Vanaf mijn achtste was ik mij steeds meer bewust van de veranderingen in mijn leven en daar werd ik opstandig door. Mijn ouders wisten niet goed hoe ze daarmee om moesten gaan. Er kwamen ook extreme factoren bij, zoals drugs en een vaderfiguur die zelfdoding pleegde. Het werd mij van jongs af aan niet makkelijk gemaakt. Ik wist hier niet mee om te gaan en stopte alles weg. Tot ik verschillende ‘melt-downs’ kreeg; ik begon te schreeuwen en duwde mensen weg.”

 Bas is goed van de tongriem gesneden en dat gebruikt hij als verdedigingsmechanisme. “Dat zorgde uiteindelijk ervoor dat ik op mijn 16de niet meer thuis kon blijven wonen. En ook bij jeugdzorg kwam ik daardoor in de problemen. Iedere stap die je zet moet goedgekeurd worden. Alles is gebaseerd op structuur en dat wordt losgelaten als je 18 jaar wordt. Die aanpak paste niet bij mij en, eerlijk is eerlijk, ik werkte ook niet echt mee.”

In die tijd had Bas een bijbaan. Zijn assistent-manager zag dat het niet goed ging en hij regelde een koffie-afspraak met een persoonlijk begeleider van Smart-Coach. Hij legde de werkwijze uit, maar vertelde ook dat Smart-Coach alleen volwassenen vanaf 18 jaar opvangt. Hij zette alles op een papiertje welke Bas 2 jaar op zijn prikbord bewaarde.

 Sommige cliënten vallen tussen wal en schip

 Twee jaar later meldde Bas zichzelf aan bij Smart-Coach en de begeleider van toen staat nu nog steeds achter Bas. Persoonlijk begeleider Maarten legt uit dat Bas flinke muren had opgebouwd. Hij vertoonde vluchtgedrag en was zorgmijdend. “Fysiek deed ik dat door weg te lopen en de telefoon niet op te nemen. En mentaal deed ik dat door middelengebruik. Want door het mixen van verschillende soorten harddrugs hoef je niet aan de pijn te denken.” In die tijd had Bas herbelevingen en trauma’s die naar boven kwamen. Volgens zijn begeleider valt Bas tussen wal en schip. “Je hebt er mensen bij en Bas is daar één van, die hulp nodig hebben en die komen dan in ‘zorgland’ terecht. Maar eigenlijk levert de verkeerde aanpak meer trauma’s op dan dat het iets oplost. Dat komt omdat de zorg toch voor de iets zwaardere gevallen is. En Bas valt daar tussenin, daar is niets voor.”

“Ik was 16, zat in de knoop met mezelf, heel de wereld leek tegen mij en ik had geen thuis. Ik kwam tot inzicht door deze grote, vriendelijke vriend tegenover mij aan de tafel. Hij gaf mij duidelijkheid en kaders. Daar ga ik lekker op. Langzaam maar zeker zag ik wat mijn gedrag mij bracht en besloot ik het anders te proberen. Maarten doet wat hij zegt en hij knokt voor zijn cliënten”, aldus Bas.

 “Smart-Coach kijkt naar wie ik ben en wat ik nodig heb”

 Voor zijn begeleider vormde Bas een behoorlijke uitdaging. “Ik moest creatief zijn. Hoe geef je uitleg over emoties. Dus ik kwam met filmpjes, zoals Alfred&Shadow en Inside Out. Vandaar zijn we samen gaan bouwen. Stukje bij beetje maakten we het verleden bespreekbaar. Bas heeft een doel; een eigen huis, een eigen leven, uit de zorg en een diploma halen. Hij gaat nu naar school en heeft een bijbaan als gastheer in de horeca.  Bas weet waar hij vandaan komt en hoeveel moeite en struggles het hem gekost heeft om tot hier te komen. Hij heeft een drive om er iets van te maken. De andere kant van de medaille heeft hij al gezien en die beviel hem niet.”

 “Smart-Coach heeft maatwerk geleverd aan mij. Hier is gekeken wie ik ben en wat ik nodig had. Om verder te gaan had ik maar één persoon nodig die voor mij knokte en dat is Maarten. De vertrouwensband is goed voor mij geweest. Smart-Coach heeft veel in mij geïnvesteerd. Mijn leven bij Smart-Coach heeft mijn ouders rust gegeven. Onder begeleiding zijn er gesprekken geweest tussen mijn ouders en mij om fouten te erkennen en de band te helen. De relatie met mijn ouders is erg verbeterd. Het personeel van Smart-Coach is echt betrokken, zelfs de bovenlaag en mensen van het hoofdkantoor komen op de werkvloer. Ze komen langs voor een praatje en kennen de cliënten bij naam. Uiteindelijk heb ik het zelf gedaan, maar zonder Maarten zat ik hier nu niet. Ik ben erachter gekomen dat ik potentie heb!”, klinkt een zelfverzekerde Bas.

angelicavis_fotografie_branding_merel-40-683×1024.x66214-bew-ervaringsverhaal

Bas, 20